Jövedelem feltélel nélkül?

Jövedelem feltélel nélkül?

Hírek

Budaörsi Napló

2014. január 10. péntek.

Jövedelem feltélel nélkül?

  1. január 10., péntek

Az egyesület a támogató pártokat hívta meg beszélgetésre

A Feltétel Nélküli Alapjövedelemért (FNA) uniós kampány folyik. Ehhez Budaörs úgy csatlakozott, hogy itt jegyezték be az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesületet. A civilszervezet január 7-én egy kerekasztal-beszélgetésre hívta azon pártok képviselőit, akik úgy tűnik, felfigyeltek a kezdeményezésre. Több mint hetven érdeklődőt vonzottak.

lattatok-mit-kernek-ezek-feltetel-nelkuli-alapjovedelmmet-bravo-norris

A beszélgetés résztvevői voltak

Vajnai Attila elnök, Európai Baloldal-Munkáspárt-2006

Gyurik János elnökhelyettes, FNA-Egyesület

László Zoltán elnök, Kalózpárt

Simon József szóvivő, Közösség a Társadalmi Igazságosságért  Párt (KTI)

Dr.Szél Bernadett  társelnök, LMP

Braun Róbert  monori szervezeté elnöke, MSZP

Istvánffy  András elnök 4K

Droppa György tiszteletbeli elnök, Zöld Baloldal

Az aláírásokról

Ahhoz, hogy az Európai Parlament a napirendjére tűzze a kérdést, össze kell gyűlnie 1 millió aláírásnak 2014. január 14-ig. Ehhez már alig pár nap van hátra! Vajon meglesz?

Itt követhető percről percre:    http://basicincome2013.eu/en/statistics.htm

Most, az írás pillanatában: a 16 500 magyar aláírásból 68,1% van meg, az EU-ban azonban csak a 36,6 százaléka. Úgy tűnik tehát, hogy nem lesz meg. A gyűjtés azonban nem folyt érzékelhető  kampánnyal, hiszen a pártok közül például egyedül a Kalózpárt ment ki az utcára rendszeresen és segített az egyesületnek aláírást gyűjteni. Továbbá ők fordították le az összes hivatalos anyagot, ami szükséges volt ahhoz, hogy az akciót a civilek elindíthassák és kapcsolódhassanak az EU szervezéséhez. „Ez az aláírásgyűjtés nem volt még eléggé előkészítve – kommentálják a magyar egyesület alapítói. – Egy ilyen nagyszabású változtatáshoz, az egyes országok polgárainak jobban meg kell ismerni a feltétel nélküli alapjövedelem értelmét és lényegét. Ez egy alulról induló kezdeményezés kell, hogy legyen. Ha az emberek már tudják, hogy miről van szó, akkor a politikusok nem térhetnek ki az FNA bevezetése elől” – vélik.

„Számomra az derült ki, hogy mind a hét párt támogatja az FNA bevezetését hazánkban” – mondta a kerekasztal után a Budaörsi Naplónak Langer-Dombrády Évamária, az egyesületet alapító budaörsi aktivista – ahogy ő hívja magát “háttérember”. – Amire kíváncsiak voltunk, hogy miért támogatják; szerintük mekkora lenne az alapjövedelem összege és hogy látják, miből lehet az alapjövedelmet előteremteni – tette hozzá Szentpéteri Györgyi elnök. – Megtudtuk, hogy van, amelyik párt fokozatosan vezetné be,  van amelyik nem mindenkinek, de van három párt is, amelyik a feltétel nélküli alapjövedelem alatt pontosan azt érti, amit ez a három szó jelent. Vagyis, mindenkinek és feltétel nélkül járjon egy alapmegélhetést biztosító összeg.

Droppa György például  a brazil tapasztalatokat ismeri, és ott már folyamatosan alakul egy modell, a Bolsa Familia. Sőt a brazil alkotmányban már 2004 óta szerepel az alapjövedelem bevezetésének a megvalósítása. Braun Róbert nagyon sok számmal próbálta körülírni, szerinte miként lehetséges a megvalósítás, hangsúlyozva a minimálbér és az FNA közötti különbséget. Ő úgy véli, hogy 2018-ban már bevezethető lenne az általuk elképzelt modell. Szél Bernadett szerint ők már pártjuk megalakulásakor megfogalmazták az FNA bevezetésének szükségességét. Ugyanakkor kiemelte, hogy az nem helyettesíti a munkahelyteremtést, hiszen a kevés munkahely problémája kihat az FNA-bevezethetőségére.  A forrásokat keresve beszélt az atomerőmű – szerinte – felesleges bővítésének nagymértékű költségéről. S arról, hogy inkább az alternatív energiát kéne támogatnia az államnak, csakúgy mint az EU sok más országában. Istvánffy András egyértelműen és mindenki részére támogatja az FNA bevezetését, bár nem tudja elképzelni, hogy ez a közeljövőben megvalósul. Simon József sok dologban egyetértett Szél Bernadettel, így a részvételi demokrácia fontosságában. Vagyis amikor a választásra jogosultak az eldöntendő ügyekben közvetlenül tudnak véleményt nyilvánítani. László Zoltán pedig paradigmaváltásról beszélt, ami szükséges ahhoz, hogy az FNA valóban megvalósítható legyen. Amíg a mai szociális ellátó rendszerben gondolkodunk, amíg csak a pénzek ide-oda  tologatásáról beszélünk, nem tud megvalósulni az FNA. Vajnai Attila a gazdag emberek, „az áfacsaló nagy cégek, az offshore lovagok és oligarchák” kasszához járulását szigorítaná. Az FNA bevezetését fokozatosan látja megvalósíthatónak a szegénység felszámolása érdekében.  A beszélgetést Dobosné Lohn Éva az FNA-Egyesület szóvivője vezette. A beszélgetésen az FNA-val kapcsolatos aggályok (miből lesz rá fedezet; a differenciálatlan elosztás valóban megszünteti-e a szegénységet stb.) nem merültek fel.

„Kellemes, érdeklődő hangulatú volt – értékeltek kérésünkre az FNA-Egyesület létrehozói. – Nem hangzottak el kampánybeszédek sem.  Örömmel tapasztaltuk, hogy a pártok képviselői fontosnak és mindenképpen megvalósíthatónak tartják a feltétel nélküli alapjövedelmet.  A jövőben is szeretnénk hasonló fórumokat tartani, országszerte, különböző szempontok alapján, különböző területekről való szakemberek bevonásával. már csak azért is, mert a beszélgetés utolsó negyedében a hallgatóság véget érni nem akaró kérdéseket tett fel a vendégeknek. A téma iránti érdeklődés azt mutatja, hogy fontos a párbeszéd folytatása.” A kerekasztal-beszélgetés itt hallható vágatlan formában: http://www.youtube.com/watch?v=Ql-v4csEmHY&feature=share&list=PLq-7vc3KWwGrHht3j0pPWKd4_iSi0uSYz&index=5

Mi az FNA?

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) nem helyettesíti a jóléti államot, hanem a jelenlegi kompenzációs (kiegyenlítő) modellt alakítja át egy emancipációs (egyenjogúsító) jóléti államra.

Az egyenjogú Feltétel Nélküli Alapjövedelem a következő négy jellemzővel határozható meg: egyetemes (általános), egyéni (személyes), feltétel nélküli (feltétlen), és elég magas ahhoz, hogy biztosítani tudja az emberhez méltó életet és a társadalmi részvételt.

Hívei szerint azért van rá szükség, mert a jelenlegi foglalkoztatási modellek és a feltételes, rászorultságot ellenőrző jövedelmi és újraelosztási rendszerek elégtelenek. Ezzel szemben a Feltétel Nélküli Alapjövedelem gátat szab a szegénységnek és lehetőséget biztosít mindenkinek a saját élete szabad alakítására, valamint a társadalmi tevékenységekben való szabad részvételre. Enyhíti a társadalmi megosztottságot, segít elkerülni a visszaéléseken és irigységen alapuló vitákat és azok következményeit, valamint visszanyesni a feleslegesen költséges, elnyomó, ellenőrző és felügyelő bürokráciát. Miután mentes minden megkülönböztetéstől és megbélyegzéstől, kiküszöböli a rejtett szegénységet és az ebből következő különböző problémákat is.

Leave a comment

Back to Top