van még hátra az összeurópai aláírásgyűjtésre!

Boldog új évet és jó egészséget! (januári OS)

Boldog új évet és jó egészséget – a kívánság nem is lehetne aktuálisabb! A világjárvány ugyanis teljesen felfordította a hétköznapi életünket, sokkal kevesebbet találkozhatunk más emberekkel, nincsenek nyilvános rendezvények, nem futhatunk össze egy kávéra és egy beszélgetésre az ismerősökkel. Hogy lehet így aláírásokat gyűjteni? Ezt ismerte fel az Európai Bizottság is és három hónappal, 2021. december 25-ig meghosszabbította az eredetileg egy éves aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló időt.  

Mivel a távolságtartás és a bezártság még valószínűleg fennmarad az elkövetkező időszakban is, Egyesületünk átgondolta az aláírásgyűjtési kampány további menetét és a közvetlen személyes kapcsolatokról a virtuális kapcsolatokra helyeztük át a hangsúlyt. A civil szervezetek a virtuális térben kell kapcsolatot építsenek az érdeklődőkkel. Megújítottuk az alapjovedelem.org címen található honlapunkat és továbbra is aktívan működik mind a három facebook oldalunk – címük fenn van a honlapon.

A kormány tíz éve nem emelte meg a közmunkások bérét, amely egyébként sem volt elegendő a tisztességes megélhetéshez. A legnehezebb szociális helyzetben élőkkel szolidaritást kell vállalnia mindazoknak, akiknek jobb sors jutott, hiszen a nemzet, az ország pusztul és nyomorodik, amikor a középosztály nem tesz meg mindent az elszegényedettekért.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem a maihoz hasonló válsághelyzetekben egyértelműen a kiút felé vezet.

Új világ küszöbén toporgunk (decemberi OS)

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetését ellenzők gyakran a még bibliai eredetű régi mondást idézik: „aki nem dolgozik ne is egyék”.

Egyébként a gondolatot az arisztokrácia és a nagytőkés rétegek ellen is felhasználták, amikor a szocializmus kezdetekor véget akartak vetni annak, hogy épp akik a legtöbbet dolgoznak, a szegényparasztok és a szegény munkások rendszeresen éheznek, viszont a gazdagok, ha nem dolgoznak, akkor is jól élnek.

Ma, a világjárvány következtében Európa szerte szűnnek meg a hagyományosan sokakat foglalkoztató állások a turizmusban, vendéglátóiparban, a kiskereskedelemben, a színházakban és sok más ágazatokban is. A kormányok és az Európai Bizottság különféle támogatásokkal próbálják ellensúlyozni a kialakulóban lévő súlyos gazdasági visszaesést. Az állásukat elveszítők megkapják a korábbi jövedelmük egy jelentős részét és ezt az intézkedést most széles körben elfogadjuk és igazságosnak érezzük.

Egy másik intézkedéstípust, egy válságkezelő alapjövedelem bevezetését Budapesten is tervezik. Ez  már független lenne a korábbi foglalkoztatástól és célja a szegénység és az elnyomorodás alsó határának meghúzása. Egyesületünk egyetért a javaslattal, amely egy óriási lépés célunk felé: a FELTÉTEL NÉLKÜLI alapjövedelem általános bevezetése felé.

Már többször írtunk róla, hogy a mostani válságon túl, a robotizáció is sok hagyományos állást fog megszüntetni. Új világ küszöbén toporgunk, így nem csoda, hogy a régi mondás érvényét veszti.

Tegnap még csak vágytunk rá (OS -szept)

blaha kampnyindtsTegnap még csak vágytunk rá, ma már gondolkodunk róla, a holnap viszont elképzelhetetlen nélküle – ez a feltétel nélküli alapjövedelem!

Induljon el egész európában a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA)(májusi OS)

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy május közepén az Európai Bizottság, Vera Jourova elnökhelyettes az értékek és az átláthatóság cseh biztosa aláírásával értesítette az UBIE - Unconditional Basic Incomes Europe – szervezőcsoportját, hogy a Polgári Kezdeményezés keretében benyújtott javaslatunkat elfogadták.

A koronavírus-válság és az FNA (márciusi OS)

A koronavírus nem remélt változást hozott egyesületünk számára: hirtelen beérett az évek óta folytatott ismeretterjesztő tevékenységünk, és a bajban a legkülönfélébb emberek és szervezetek kezdtek felszólalni a feltétel nélküli alapjövedelem érdekében.

Összeurópai kampány kezdődik a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) bevezetéséért (februári OS)

 

Már az új előírások szerint nyújtották be a civil FNA szervezetek a javaslatukat az Európai Bizottsághoz, hogy az támogassa a tagországokban az FNA bevezetésének megfontolását.

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.