fejlec

Röviden az európai polgári kezdeményezésről

fna1Tudja-e Ön, hogy mit jelent az európai polgári kezdeményezés/EPK ? Tudja-e, hogy minden európai uniós tagállam polgára, így Ön is élhet ezzel a lehetőséggel? Hallassa hangját, legyen aktív az Önnek fontos kérdésekben!

Az EPK adta kereteket szem előtt tartva, keressen támogatókat, segítőket, hasonlóan gondolkodókat és legyen aktív európai polgár! Ne felejtse el, mindannyian tagjai vagyunk az Európai Uniónak. MI vagyunk az EU! Az EU pedig annyit ér, amennyire mi értékeljük és becsüljük. Az EU értünk van, és nem fordítva. Ha elégedetlen, ahogy és amilyen irányba a dolgok haladnak, ne csak kritizáljon, hanem tegyen is azért, hogy elégedettebb, emberközelibb társadalmunk legyen. Sok sikert! J

Az alábbiakban bemutatjuk a polgári kezdeményezés EU-honlapjának néhány fontos oldalát és a Magyarországra vonatkozó közeli eseményeket.

**********
Európai polgári kezdeményezés/EPK (European Citizens’ Initiative/ECI)
Az EU polgárai közös összefogással felkérhetik az Európai Bizottságot jogszabályjavaslat benyújtására.

Bővebben az európai polgári kezdeményezésről/EPK: https://europa.eu/citizens-initiative/_hu

Az európai polgári kezdeményezés/EPK révén Ön – másokkal összefogva – aktívan részt vehet az uniós szakpolitikai döntéshozatalban, az Ön életére is kihatással lévő jogszabályok és közérdekű intézkedések kialakításában.

Ha szeretné, hogy az EU fellépjen egy adott kérdésben, indíthat egy polgári kezdeményezést, ami egyedülálló módja annak, hogy az uniós polgárok irányt szabjanak az EU jövőjének. Fontos közérdekű ügyekben fel lehet kérni az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő új, uniós jogszabályra irányuló javaslatot az adott ügyben. Ha egy kezdeményezést legalább egymillióan támogatnak EU-szerte, a Bizottság eldönti milyen lépéseket tesz.

Az eljárás lépésről lépésre: https://europa.eu/citizens-initiative/how-it-works_hu

1. lépés: Előkészületek
2. lépés: A kezdeményezés nyilvántartásba vétele
3. lépés: Támogató nyilatkozatok gyűjtése
4. lépés: Az összegyűjtött támogató nyilatkozatok ellenőrzése
5. lépés: A kezdeményezés benyújtása
6. lépés: A Bizottság válasza

Itt lehet tájékozódni arról, milyen események várhatóak a közeljövőben az európai polgári kezdeményezés témájában:
https://ec.europa.eu/info/events/european-citizens-initiative_hu#bootstrap-fieldgroup-nav-item--kzelg-esemnyek

Közelgő események között találtunk egy Magyarország polgáraira vonatkozót is, egyelőre angol nyelven. A Google-fordító segítségével az információt elolvashatja magyarul is itt:

Az európai polgári kezdeményezés: Magyarország fókuszban. 2021. október 26-án, kedden 12.30–15.00
https://ec.europa.eu/info/events/european-citizens-initiative/european-citizens-initiative-hungary-focus-2021-apr-28_hu

Az online esemény célja, hogy bemutassuk a polgári kezdeményezés működését és ezen keresztül azt, hogy mit is jelent konkrétan az állampolgárok részvétele és a részvételi demokrácia Európában.

Kitérünk arra, hogyan működik a kezdeményezés, hogyan tudnak az emberek bekapcsolódni, és közösen létrehozunk egy részvételi teret. Így a kezdeményezés szervezői összekapcsolják, kicserélik és megértik az elérhető támogatási hálózat adta lehetőségeket.

A 2,5 órás esemény online zajlik, és magyar közönségre összpontosít. A panelbeszélgetésben (magyar és angol nyelvű / magyar nyelvű tolmácsolással) az előadók bemutatják az európai polgári kezdeményezés jelenlegi helyzetét, a különféle helyi, nemzeti és európai szinten rendelkezésre álló részvételi eszközöket. A résztvevők áttekintést kapnak a folyamatról, beleértve azt is, hogy a kezdeményezés szervezői hol és hogyan kaphatnak szakmai támogatást.

Az esemény második részében (munkanyelv: magyar, tolmácsolás nélkül) a résztvevők kisebb csoportokra oszlanak, hogy konkrét témákban is kicserélhessék a kezdeményezés szervezőivel és hálózatával a tapasztalataikat. Kérjük, hogy a regisztráció során válassza ki az Ön érdeklődési témáit.

*********

Mi – az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület – már aktívan gyűjtjük az aláírásokat tavaly, 2020. szeptember 25-től kezdődően és egészen 2022. március 25-ig
„Feltétel nélküli alapjövedelmek bevezetése az egész EU-ban” címmel. Ha Ön is fontosnak tartja, kérjük írja alá és ossza meg más oldalakon is, hogy elérjük az egymillió aláírást. Köszönjük J
https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2020/000003_hu

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7