fejlec

Dél-Koreában bevezetésre kerülhet az FNA (OS dec)

Lee Jae myung 002 Egyesületünk örömmel tudatja, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem eszméje elfogadottabbá vált a világban.

Lee Jae-myung, a dél-koreai elnökválasztás kormánypárti jelöltje, aki nagy valószínűséggel az ország következő elnöke lesz, programjába meghirdette az alapjovedelem bevezetését. Az elnökjelölt Kiáltványt tett közzé és abban ismertette a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének ütem- és a finanszírozási tervét.

A részletesen kidolgozott javaslat szerint az alapjövedelem bevezetése része annak a gazdasági programnak, melynek lényege, hogy a járadékvadász magatartás, vagyis a kizárólag a pénzbeli nyereség hajszolása helyett a gazdaságot át kell állítani a fejlesztések és az innovációk útjára. Ennek érdekében pedig csökkenteni kell az egyenlőtlenségeket, különösen a föld és az ingatlantulajdon tekintetében.

Fontos cél még a CO2 kibocsátásának csökkentése is. Így a finanszírozás alapját a a föld- és ingatlantulajdonra illetve a régi fűtési rendszerekre kivetett magasabb adóbevételek adják majd.

Az alapjövedelmet fokozatosan akarják bevezetni, az egyik legelső és legfontosabb célréteg a kisparasztok csoportja, hiszen cél a vidék és a paraszti gazdaságok megtartása és részükre biztos egzisztencia megteremtése. A fiatalok, a fogyatékkal élők is rögtön a kezdetektől kapnak majd alapjövedelmet.

Fontos még kiemelni, hogy az összes többi szociális juttatás is megmarad és az alapjövedelemmel együtt el kell érje a legszegényebbeknél is a minimáljövedelem szintjét.

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7