fejlec

Összeurópai kampány kezdődik a Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) bevezetéséért (februári OS)

 

Már az új előírások szerint nyújtották be a civil FNA szervezetek a javaslatukat az Európai Bizottsághoz, hogy az támogassa a tagországokban az FNA bevezetésének megfontolását.

Már az új előírások szerint nyújtották be a civil FNA szervezetek a javaslatukat az Európai Bizottsághoz, hogy az támogassa a tagországokban az FNA bevezetésének megfontolását. Az Európai Bizottságnak két hónapon belül kell döntenie arról, hogy engedi-e beindítani az Európai Polgári Kezdeményezést (European Citizens Initiative, ECI). Ha igen, akkor májusban indul az aláírásgyűjtési kampány egész Európában. Összesen 1 millió aláírást kell megszerezni, legalább 7 tagországból.

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület – amely már 2011 óta működik – egy mindenkinek, azonos összegű, a megélhetéshez és a társadalomban aktív részvételhez elegendő havi jövedelemben határozza meg az FNA-t. Tudatosan nem jelölünk meg egy pontos összeget, hiszen az első számú feladat továbbra is az elképzelés széles körű megismertetése és elfogadtatása.

Tavaly, a nemzetközi FNA szervezetek magyarországi találkozóján, hosszas vita után fogadtuk el a javaslatot, amelyben azt kezdeményezzük, hogy az Európai Parlament tegyen ajánlást az egyes nemzetállamok kormánya felé az alapjövedelem valamilyen – ma még nem eldöntött – formában való bevezetésére.  Tehát nem egy közös európai, hanem saját nemzeti FNA bevezetését szorgalmazzuk.

Márciusban Bécsben – ha addigra már megszületik az Európai Bizottság döntése – újra találkoznak a civil szervezők. A közös logót, a honlapot és minden valós civil szervezet és kezdeményezés örök gondját: a finanszírozás lehetőségeit fogják megvitatni. 

http://os.mti.hu/hirek/150328/az_elso_magyar_feltetel_nelkuli_alapjovedelemert_egyesulet_kozlemenye

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7