fejlec

A koronavírus-válság és az FNA (márciusi OS)

A koronavírus nem remélt változást hozott egyesületünk számára: hirtelen beérett az évek óta folytatott ismeretterjesztő tevékenységünk, és a bajban a legkülönfélébb emberek és szervezetek kezdtek felszólalni a feltétel nélküli alapjövedelem érdekében.

Az Alapjövedelem Világhálózata Felhívást tett közzé az összes kormányhoz, amelyben a rendkívüli helyzetre hivatkozva javasolja az FNA bevezetését az egész világon. A felhívást már több mint 700 ismert ember írta alá. Az USA-ban egy szenátusi előterjesztés mindenkinek egy egyszeri 1200 dolláros támogatást javasol. Aláírásgyűjtés indult Svájcban és Magyarországon is, ahol egy eddig a turizmusban, tíz alkalmazottal dolgozó kisvállalkozó indította el. Mint azt a petícióban megfogalmazza, szolidáris a munkavállalóival, akik komoly egzisztenciális bajban vannak vagy lesznek rövid időn belül. Az aláírók leírhatták véleményüket is, a továbbiakban ezekből idézünk: „a családomból 6 emberből, 4 már elvesztette a munkáját!! (nő)” – „én is vendéglátásból éltem! Hétfőig! Mi 3-ig sem tudunk már nyitva lenni turistaövezetben voltunk. (nő)” – „édesanyám munkahelytől és a teljes bevételétől esett el, ráadásul lakáshitele is van (férfi)”.

A koronavírus okozta gazdasági leállás családok ezreit, sőt tízezreit fosztja meg jövedelmüktől, és ezért a lakosság többsége őszintén szolidáris velük.

Mindannyian aggódunk saját egészségünkért és a szeretteinkéért, legalább – ha mást nem -- anyagi életfeltételeinket érezhessük biztonságban!

http://os.mti.hu/hirek/151070/az_elso_magyar_feltetel_nelkuli_alapjovedelemert_egyesulet_kozlemenye

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7