fejlec

Új világ küszöbén toporgunk (decemberi OS)

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetését ellenzők gyakran a még bibliai eredetű régi mondást idézik: „aki nem dolgozik ne is egyék”.

Egyébként a gondolatot az arisztokrácia és a nagytőkés rétegek ellen is felhasználták, amikor a szocializmus kezdetekor véget akartak vetni annak, hogy épp akik a legtöbbet dolgoznak, a szegényparasztok és a szegény munkások rendszeresen éheznek, viszont a gazdagok, ha nem dolgoznak, akkor is jól élnek.

Ma, a világjárvány következtében Európa szerte szűnnek meg a hagyományosan sokakat foglalkoztató állások a turizmusban, vendéglátóiparban, a kiskereskedelemben, a színházakban és sok más ágazatokban is. A kormányok és az Európai Bizottság különféle támogatásokkal próbálják ellensúlyozni a kialakulóban lévő súlyos gazdasági visszaesést. Az állásukat elveszítők megkapják a korábbi jövedelmük egy jelentős részét és ezt az intézkedést most széles körben elfogadjuk és igazságosnak érezzük.

Egy másik intézkedéstípust, egy válságkezelő alapjövedelem bevezetését Budapesten is tervezik. Ez  már független lenne a korábbi foglalkoztatástól és célja a szegénység és az elnyomorodás alsó határának meghúzása. Egyesületünk egyetért a javaslattal, amely egy óriási lépés célunk felé: a FELTÉTEL NÉLKÜLI alapjövedelem általános bevezetése felé.

Már többször írtunk róla, hogy a mostani válságon túl, a robotizáció is sok hagyományos állást fog megszüntetni. Új világ küszöbén toporgunk, így nem csoda, hogy a régi mondás érvényét veszti.

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7