fejlec

Alapjövedelem? Feltétel nélkül? És akkor is dolgozunk majd? (OS)

Közeleg május elseje, a munka – vagy a munkások – nemzetközi ünnepe, állami ünnepnap, amelyet a munkakörülmények javításáért, elsősorban a 8 órás munkaidő bevezetésért harcoltak ki maguknak még a 19. század végén a dolgozók.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) bevezetését viszont sokan azért ellenzik, mert attól tartanak, hogy akkor senki sem akar majd dolgozni és akkor összeomlik a gazdaság. Igen, három hónapot biztos élveznék az emberek a semmittevést, na de utána?

A szocializmus éveiben, gyakorta hivatkoztak a marxi elméletre, miszerint a munka az ember legsajátabb jellemzője, ezen alapul kapcsolata a természettel, és így él sorsközösségben a többi emberrel.

A munkának fontos szerepe van a gazdaságban és az emberek életében is. Mi, az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület tagjai nem gondoljuk, hogy az FNA bevezetése után a lakosság többsége abbahagyja a munkát, hazamegy és soha többé semmi hasznosat sem tesz majd. Ha ilyen kiélezve fogalmazzuk meg, akkor mindenki ráébred, hogy persze, hiszen nem csak a fizetett munka hasznos és bizony sokan nagyon is szeretnek bejárni a munkahelyükre és hasznos és értelmes feladatokat végezni.

Akkor viszont mitől tartanak? Hát attól, hogy megborul a mostani egyensúly és a nehéz vagy kellemetlen feladatokat senki sem akarja majd elvégezni. Pedig magas bérért és megfelelő munkakörülményekkel lesz erre is dolgozó. Így halad előre az emberiség és harcol ki magának egyre jobb élet- és munkakörülményeket.

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7