fejlec

Bernie Sanders üdvözli az USA-ban erősődő szakszervezeti mozgalmat

Coronavirus updates: Bernie Sanders calls for $2,000 cash payments

„Ha valaki azt gondolja, hogy az Amazonnál és a Starbucksnál aratott szakszervezeti győzelem eltévelyedés, akkor az súlyosan téved" - mondta a vermonti szenátor.

Bernie Sanders szenátor hétfőn beszédet mondott, amelyben üdvözölte a szakszervezeti győzelmek egyre növekvő hullámát az Egyesült Államokban, beleértve az Amazon és a Starbucks dolgozóinak nagy horderejű győzelmeit, amelyek alapvető kihívást jelentenek az ország rendkívül egyenlőtlen politikai és gazdasági status quo-ja számára.

"Miközben a milliárdosok osztálya sokkal, de sokkal gazdagabbá válik, az amerikai munkások reál heti bére ma 40 dollárral alacsonyabb, mint 49 évvel ezelőtt" - mondta Sanders néhány nappal azután, hogy az USA New York állambeli Staten Island-en lévő AMAZON raktárbázis dolgozói megszavazták a cég legelső szakszervezetének létrehozását az Egyesült Államokban. "Valójában" - folytatta Sanders - "ebben az időszakban a vagyon masszív, masszív áthelyezése ment végbe országunk munkásosztályából és középosztályából a felső 1%-ba." A vermonti szenátor rámutatott egy friss elemzésre, amely szerint 1975 és 2018 között 50 billió dollárnyi vagyont csoportosítottak át a jövedelemeloszlás alsó 90%-tól a felső 1%-nak.

Az a több évtizedes tendencia, amely szerint a vagyon a csúcson emelkedik leginkább, tovább gyorsult a koronavírus-járvány idején, amelynek következtében az Egyesült Államokban mintegy 700 milliárdos 1700 milliárd dollárral gyarapította össz-vagyonát, miközben a Covid-19 pusztítást végzett az országban, és a terhet a szegény közösségek és a rosszul fizetett munkavállalók viselik.

„Ma – mondta Sanders – olyan multimilliárdosok, mint Elon Musk, Jeff Bezos és Richard Branson, rakétahajókon utaznak a világűrbe, 500 millió dolláros szuperjachtot vásárolnak, és 25 fürdőszobás kastélyokban élnek. Ez nem csak a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség, hanem egyúttal gazdasági és politikai hatalom is." A vállalati profitok is rekordmagasságra szöktek tavaly annak ellenére, hogy a halálos koronavírus továbbra is pusztítást végzett, és az infláció felemésztette a hétköznapi munkások bérét.

Elárasztották a netet a Bernie Sanders-mémek, ő maga is reagált rájuk |  szmo.hu

 Hétfői beszédében Sanders az Amazon és a Starbucks alulról építkező szakszervezeti erőfeszítéseit annak további bizonyítékaként mutatta be, hogy "a dolgozó emberek szerte az országban belefáradtak abba, hogy a rekord profitot termelő vállalatok kihasználják őket". "Elegük van abból, hogy olyan milliárdosok, mint Jeff Bezos és Howard Schultz, a Starbucks alapítója, obszcén módon meggazdagodtak a járvány alatt, miközben életüket kockára teszik, hogy nem megfelelő bérekért, nem megfelelő juttatásokért, nem megfelelő munkakörülményekért és nem megfelelő időbeosztásért dolgozzanak. – mondta Sanders, a szenátus költségvetési bizottságának elnöke. "Ha valaki azt gondolja, hogy az Amazonnál és a Starbucksnál aratott szakszervezeti győzelem eltévelyedés, akkor az súlyosan téved."

Míg a szakszervezeti tagság tavaly csökkent, 2021-et a sztrájkok és a szervező erőfeszítések hulláma jellemezte, amelyekben sokan egy újjáéledő munkásmozgalom lehetséges kezdetét látták a kollektív szerződési jogok elleni évekig tartó pusztító vállalati támadások után. Egy friss tanulmány szerint az elmúlt négy évtizedben a szakszervezetek elleni vállalati támadások átlagosan évi 3250 dollárt vettek el az amerikai munkavállalóktól.

"A vállalati kapzsiság ellen folyó szakszervezeti harcok végső soron meghatározzák a bérek, juttatások és a munkakörülmények szintjét, amely minden amerikai munkavállaló javára válik." - mondta Sanders hétfőn. Semmi jele annak, hogy az USA cégei véget akarnának vetni a szakszervezet-ellenes tevékenységüknek, tekintettel az országszerte növekvő szervezkedésre. Csak 2021-ben az Amazon 4,3 millió dollárt költött szakszervezet-ellenes tanácsadókra, és a vállalat várhatóan megtámadja a Staten Island-i választási eredményeket is.

A hétfői városházi tanácskozáson Schultz – egy tapasztalt szakszervezet-ellenes harcos, aki ebben a hónapban tért vissza mint a Starbucks vezérigazgatója, miután országszerte több tucat államban szervezkedett – kijelentette, hogy a rendkívül nyereséges kávégyártó céget „sokféleképpen támadja a szakszervezet szervezésével kapcsolatos fenyegetés."

Sanders hétfőn azzal érvelt, hogy "2022-ben az Egyesült Államok és a világ többi része két nagyon eltérő politikai úttal néz szembe". "Egyrészt, van az oligarchia kereteiben egy egyre növekvő mozgolódás, amelyben néhány hihetetlenül gazdag és hatalmas milliárdos birtokolja és irányítja a gazdaság jelentős részét, és óriási befolyást gyakorol országunk politikai életére" - mondta a vermonti szenátor. "Másrészt az oligarchiával és a vállalati kapzsisággal szemben működik a dolgozók és a fiatalok mozgalma, ők egyre nagyobb számban, évek óta nem látott módon küzdenek az igazságért."

"És ez a növekvő szakszervezeti mozgalom az, ami nagyon bizakodóvá tesz ennek az országnak a jövőjét illetően" - tette hozzá -, és ez egy olyan mozgalom, amelynek támogatásáért minden tőlem telhetőt megteszek."

2022. ápr. 5.

A fenti kép lelkes mémek - ez vicces képeket jelent - sorát indította el, ezekből felteszünk néhányat és jó szórakozást kívánunk.

Eredetiben ld. itt: https://www.commondreams.org/news/2022/04/05/sanders-hails-growing-union-movement-threat-oligarchy-and-corporate-greed?vgo_ee=JZglrz7F51Qd50fy0itkDDvDMj69BspZGkul2IbaH0k%3D

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7