fejlec

Dr. Gurmai Zita köszöntötte az FNA-Hét rendezvényén résztvevőkett

Gurmai ZitaTISZTELT KONFERENCIA RÉSZTVEVŐK!

 

Tiszelt Elnök Asszony!

 

Köszönöm  a meghívást, sajnos személyesen nem tudok Veletek lenni, de mint az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, a FEPS alelnöke rendkívül fontosnak tartom, hogy néhány gondolatot megosszak.

Soha nem volt olyan nagy szükség a párbeszédre – benne a szociális párbeszédre- mint most. Mi európai szocialisták a közelmúltban a spanyolországi Valladolidban hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a szükséges, ambiciózus környezetvédelmi és éghajlat-politikák végrehajtását sürgősen egészítsék ki olyan szilárd szociálpolitikákkal, amelyek elsősorban a marginalizált embereket és az átmenet által aránytalanul sokat szenvedő régiókat védik, miközben garantálják a magas színvonalú alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára.

A gazdaság oltárán nem áldozhatjuk fel a jóléti rendszereinket. Nem áldozhatjuk fel az embereket! A jóléti állam szerepe fontosabb, mint valaha: miközben válságokat, átmeneteket és átalakulásokat élünk át, a jóléti állam olyan mentőövet jelent, amely biztosítja a szociális, egészségügyi és foglalkoztatási jogokat, javítja az esélyegyenlőséget és biztosítja mindenki jólétét. Az európai jóléti modellek eddig a végtelen anyagi növekedés téves feltételezésére épültek, ami megszorító intézkedésekhez, környezeti nyomáshoz és a folyamatos termelékenység iránti túlzott igényhez vezetett. A szilárd jóléti modelleket most már más alapokra kell építeni.

Ebbe a gondolkodásba illeszkedik a feltétel nélküli alapjövedelem az FNA ügye is, mint egy új társadalmi szerződés alappillére!

Az Új Társadalmi Szerződés középpontjában a társadalmilag és környezetvédelmi szempontból Igazságos Átmenetnek kell állnia. A környezet- és éghajlat-politika és a szociálpolitika ugyanannak az éremnek a két oldala. A környezetvédelemnek és az éghajlatváltozás mérséklésének hozzá kell járulnia az egyenlőtlenségek csökkentéséhez, és ugyanígy az egyenlőtlenségek elleni küzdelemnek is erősítenie kell a környezetvédelmet és az éghajlatvédelmi intézkedéseket. Ennek a logikának kell alátámasztania a Zöld és Szociális vagy Igazságos Átmenet megállapodásokat, amelyek  reményeink szerint a kormányzás minden szintjén létrejönnek Európában.

Felhívásunk legfontosabb elemeit Korózs Lajos barátunk a kerekasztal beszélgetésen részletesen is ki fogja fejteni!

 

Dr. Gurmai Zita

Országgyűlési képviselő, MSZP frakcióvezető-helyettese

 PES Women elnöke, FEPS alelnöke  

PES  (Party of European Socialists)

           FEPS (Foundation for European Progressive Studies )   

--------------------------------------------------------------------------

Konferencia Az  FNA Civilizáció a javából ! -Nagy lehetőség a globális problémák megoldására

2023. szeptember 23. szombat 9.30 ~ 18.00 h-ig

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7