fejlec

AZ ELSŐ MAGYAR FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEMÉRT EGYESÜLET KIÁLTVÁNYA

6Ébresztő, Emberiség!

„A jövő már itt van - csak még nem mindenkinek jut egyformán belőle”    *William Gibson*

A robotizáció nem a jövő ábrándja, hanem a ma valósága. Manapság már nemcsak az iparban találkozunk robotokkal, hanem számos más területen is, pl. a közlekedésben, amennyiben a forgalomirányításra vagy a vezető nélküli járművekre gondolunk, de arra is, ami nélkül már meglenni sem tudunk, pl. a mobiltelefonokra vagy bármilyen új fejlesztésű, ún. intelligens informatikai eszközre. A logisztika is ma már elképzelhetetlen a robotizáció nélkül!

Hogy mi a következménye a robotizációnak?
Természetesen az, hogy az egyre több ágazatban, egyre több munkahelyen kiváltja az emberi munkaerőt. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy az emberek tömegesen veszítik el munkahelyeiket, azaz állás és fizetés nélkül maradnak.

„Igazából nem attól félünk igazából, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkánkat, hanem attól, hogy a jövedelmünket veszi el.”    *Rab Árpád Szörény*

Mi lehet erre a helyzetre a legjobb megoldás?

Egyértelműen a Feltétel Nélküli Alapjövedelem!

Mi a feltétel nélküli alapjövedelem?

Az FNA az a jövedelem, amely egy adott közösségen belül mindenkinek alanyi jogon - azaz feltétel nélkül - jár születéstől halálig, és amely az emberhez méltó megélhetést mindenki számára biztosítja - és egyszersmind felszámolja a nincstelenséget.

„Semminek sincs elsöprőbb ereje, mint annak az eszmének, amelyre megérett az idő”    *Victor Hugo*

Sokan nem gondoltak arra, hogy biztonságos, kényelmes életüket bármi is megzavarhatja. Most azonban kiderült, hogy de igen, megzavarhatja, mégpedig drasztikusan.
Megjelent a Covid–19 vírus, amely végigsöpört az egész világon, megtépázva és letarolva mindazt, amit a napi jólétünknek hittünk. A társadalom minden rétegének megélhetése (kivéve a bebetonozott nagyon gazdagokat) megsínyli a megszorításokat.

A járvány az emberiség számára figyelmeztetés!

A vallásosak gondolhatják Deus ex machinának (isteni közbeavatkozásnak), a környezetvédők a Föld segélykiáltásának, a közgazdászok egy része felhívásnak arra, hogy ideje végre megújítani a ma már kizárólag erőszakkal fenntartható társadalmi-gazdasági rendszert, amely elviselhetetlen méretűvé növelte a szupergazdagok és a mélyszegénységben élők közötti szakadékot az egész világon.
A világ és benne mi, mindannyian már nem vagyunk ugyanazok, mint a Covid–19 világjárvány előtt. Itt az ideje annak, hogy tanuljunk mindabból, ami már megélt realitás!                                                                                                                                             

Vigyázó szemetek Madridra vessétek! (Batsányi János után szabadon aktualizálva „A franciaországi változásokra” című versének ismert mondatát, mert Madrid megérdemli a világ figyelmét.)

A spanyol kormánynak volt annyi ereje és szociális indíttatása arra, hogy bevezessen egy olyan „alapjövedelmet” kb. 850 000 család számára, amely ugyan nem feltétel nélküli, de legalább akkora összegű, amely egy viszonylag méltó emberi élethez szükséges.

Más kormányok is fontosnak tartották, hogy anyagi segítséget nyújtsanak alapjövedelem formájában azért, hogy a polgárok ne veszítsék el megélhetőségüket a világkatasztrófa következményeként.

Egyelőre azonban ez csak a világjárvány idejére korlátozódik. Lényeges, hogy ez az ideiglenes gyakorlat átváltozzon a Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetésére.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetésének szükségszerűsége napjainkban – mint bebizonyosodott – nemcsak lehetőség, hanem a fejlődés természetes következménye.

Éljünk a sors és a fejlődés adta lehetőségekkel, és harcoljuk ki magunknak azt, ami nekünk jár!

Az emberiség történelmi fejlődése folyamán megalkotta azt a helyzetet, amikor a robotok által megtermelt javakat arra használhatjuk, hogy egy boldogabb, értelmesebb, élhetőbb és szabad életet éljünk.

Végre valóban szűnjön meg a kiszolgáltatottság, a kényszermunka és a nyomor!

Legyen az emberi kreativitás, az emberi tudás és az emberi jólét megvalósítása mindnyájunk közös ügye!

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7