fejlec

Május elseje és a Feltétel Nélküli Alapjövedelem

máj1Mielőtt tovább olvasná Május elsejei gondolatainkat, kérjük támogassa aláírásával és további megosztásával a " Feltétel Nélküli Alapjövedelmek (FNA) Bevezetése az Egész EU-ban" című kezdeményezésünket.  Írja alá itt:

https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2020/000003_hu

 

 

Május Elseje és a Feltétel Nélküli Alapjövedelem 2021.

A Munka Ünnepén mi nem ’több munkát’, ’magasabb fizetést’ meg ’kenyeret’ követelünk.

Nem!

A Munka Ünnepe arról kell szóljon, hogy függetleníthessük magunkat a felesleges, ’bullshit’, nem magunk által választott, kiszolgáltatottá tevő munkától! Azt nem hívhatjuk ’szabad munkahely választás’-nak, amikor alapból, hogy éhen ne haljunk, bármi áron, bármilyen munkát kell, hogy vállaljunk!

Halló Emberek, a 21. században végre már a munkaidő csökkentését, a több szabad és családunkkal tölthető időt, a piacgazdaság korlátaitól való szabadságot, valamint a Földünket vigyázó fenntartható életet kéne ünnepeljük!

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) szükséges előfeltétele annak, hogy az emberek be-, vagy kilépjenek a munkaerőpiacra megteremtve így egy fenntarthatóbb és élhetőbb szabad kereskedelmet.

Május 1 az a nap volt, amikor elismerték a bérből és fizetésből még megélni tudók addigi harcát és eredményeit az elmúlt évszázadokban.

Honnan indult a munka illetve a munkások ünnepe?

A brit ipari forradalom idején, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817 -ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig

10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés”  szlogennel.

Később, amikor a szakszervezetek még harcra képes szervezet voltak, elérték végre a 40 órás munkahetet, a 8 órás munkanapot.  Ekkor azonban a berobban globalizáció, a felgyorsult technológia fejlődés, valamint a kormányok önkényes döntései következményeként, a szakszervezetek eredményes változtatási képessége szinte teljesen elvesztette erejét. Nálunk mind a mai napig ez a helyzet.

Pedig szeretjük vagy nem, a technika gyors fejlődésének, többek között a robotizációnak és a digitalizációnak – ipari forradalom 4.0 – köszönhetően egyre kevesebb ember kell a szükséges javak és szolgáltatások előállításához. Ennek következtében várhatóan tovább nő majd a dolgozói szegénység és a munkanélküliség. Erre a problémára egyelőre a Feltétel Nélküli Alapjövedelem kínálja a legjobb megoldást.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem azt a lehetőséget jelenti számunkra, hogy senkinek sem kell aggódnia az anyagi megélhetése miatt, és hatására várhatóan mérséklődnek az emberek közötti anyagi egyenlőtlenségek is. A létbizonytalanság, az egzisztenciális félelem és a munkahelyi stressz jelentős csökkenése az emberi életet kiszámíthatóbbá és   kiegyensúlyozottabbá teszi.

Az egyes emberre nehezedő kényszer enyhül, és az emberek egyéni szabadsága, lehetőségei kiszélesednek (csökken a házasságon belüli kiszolgáltatottság, a nők szabadon dönthetnek arról, hogy együtt kívánnak-e élni a párjukkal, hiszen az anyagi helyzetüket a feltétel nélküli alapjövedelem biztosítja!).

Ezen felül a bürokrácia is csökken, hiszen a feltétel nélküli alapjövedelem helyettesíti azokat a szociális támogatásokat, amelyek folyósítása ma még számottevő adminisztrációval jár.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) a bérből és fizetésből élők jövője.  Ezért az irányelvért kell harcolnunk, hogy egy humánus, az embereket felszabadító, az egymás közötti kényszert és erőszakot fokozatosan csökkentő, megváltozott új életforma felé haladjunk.

A Feltétel Nélküli Alapjövedelem bevezetése szükséges és lehetséges a Bolygónk minden lakója számára!

Tegnap még csak vágytunk rá, ma már gondolkodunk róla,

a holnap viszont elképzelhetetlen nélküle !

Ez a Feltétel Nélküli  Alapjövedelem. -Dobos Éva

 

 

Megtalál bennünket a következő oldalakon:

https://alapjovedelem.org/

https://www.facebook.com/FNA.hu/

https://www.facebook.com/FNAaNagyvilagban.media.innen.onnan/

https://www.facebook.com/First-Hungarian-Unconditional-Basic-Income-Association-655471314593940/

https://www.facebook.com/Diem25HU

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7