fejlec

Statisztika és érzelem

statistikaA társadalmak nagyon figyelik a számokat, adatokat, hiszen az emberek sorsa nagymértékben ezektől függ. Ezeket a számokat a statisztika tudománya gyűjti össze és rendezi el.

Az emberek óriási többsége azonban keveset, vagy szinte semmit nem tud erről a tudományról, viszont igencsak figyeli az ebből következő számokat. Felháborodik, ha neki nem kedvező értékeket lát és úgy érzi, hogy itt valamilyen aljas csalás áll a dolog mögött, amivel őt be akarják csapni, megrövidíteni a statisztikával.

Az elmúlt napokban a KSH STADAT kiadta az időszakos munkabér adatokat. Ebben az áll, hogy kb. 440 000 Ft/hó 2021-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, mert a környezetükben ennél sokkal kevesebb fizetéseket tapasztalnak. Az érzelmi felháborodás helyett azonban sokkal célszerűbb a valósággal megismerkedni.

A KSH STADAT ezt az összefoglaló táblákban adta közre.

https://www.ksh.hu/stadat?q=Szoci%C3%A1lis+ell%C3%A1t%C3%A1s&lang=hu

Ezt kiegészítettük a Szociális ellátás példával, hogy az olvasó könnyebben tájékozódhasson a táblák részleteiben. Minden részletes KSH STADAT összefoglaló táblához mellékelik, hogy minként kell értelmezni azok részleteit. Természetesen ezek nagyon részletgazdag értelmezések, melyeket rövid írásunkban nem lehet kifejteni, de néhány példával azért bemutathatjuk a statisztikában használt átlagkeresetek fogalmát.

A bruttó átlagkereset, természetesen sokkal nagyobb, mint a nettó. 440 000 Ft bruttó átlagkereset kb. 290 000 nettónak felel meg. A teljes foglalkoztatottak csoportjába nem tartoznak bele a vállalkozóként dolgozók, a rövidített munkaidőben dolgozók, a közmunkások, az év során megszűnt, vagy később keletkezett munkaviszonyban dolgozók. A legtöbb nemzeti statisztikához hasonlóan a magyar KSH sem számítja ide az 5 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalatok kereseteit. Ebből látható, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete számottevően eltérhet attól, amit az emberek tömegesen a zsebükben tapasztalnak. Ez azonban nem valamiféle rafinált statisztikai csalás, hanem a szakma szigorú szabálya. A magyar KSH a világon a legjobbak közé tartozik, már 1867 óta. Akkor talán minden rendben van?

Nem, mert a gondok nem a magyar KSH-ban vannak, hanem azon kívül, a társadalomban. A lakosság zöme nem ismeri a szakmát, de azért magabiztosan kialakítja a saját, érzelmi töltetű nézeteit az adatokról, számokról. Ehhez hasonlóan a politika is válogat a statisztika világában aszerint, hogy mi az érdeke. Szinte minden politika megpróbál egyszerűen csalni, ez azonban szinte lehetetlen. Ha hamis számokat teszünk a rendszerbe, akkor az rendkívül összerombolja az egymásra épülő milliónyi adatot, táblázatot. A sajtó ugyancsak válogat, sőt módosítgat, olykor hamisít a tudományos táblázatok között, részben az érdekei, de leginkább a szakmai tudatlanság miatt. Pl gyakorta keverik a milliót a milliárddal, a bruttót a nettóval és hasonlók.

Dr. Németh Tibor közgazdász az FNA Egyesület szaktanácsadója

 

A feltétel nélküli alapjövedelem hálózat világtérképe

6
7
7